Siirry sisältöön
3. Ensiapu

3. Ensiapu

3.1 Pyörtynyt

Pyörtymisellä tarkoitetaan hetkellistä tajunnan menetystä, joka on seurausta aivojen toiminnan ohimenevästä häiriöstä. Pyörtyminen on usein harmiton tapahtuma, joka johtuu esimerkiksi jännityksestä, kivusta tai pitkästä paikallaan seisomisesta. Pyörtynyt henkilö virkoaa itsekseen muutamassa minuutissa.

Vaikka pyörtynyt toipuisikin nopeasti, on syytä muistaa, että pyörtynyt on voinut kaatuessaan satuttaa itsensä. Lääkärin arvio on paikallaan, mikäli syy pyörtymiselle on epäselvä, pyörtyminen toistuu tai pyörtymiseen liittyy muita oireita.

 

3.2 Tajuton

Tajuttomuus tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö ei reagoi puheeseen tai herättelyyn, mutta hengittää normaalisti. Tajuttomuuden taustalla voi olla monia eri syitä, kuten päähän kohdistunut isku tai sairauskohtaus.

Tajuttomuus on aina henkeä uhkaava tilanne. Tajuttoman henkilön kaikki lihakset rentoutuvat. Myös nielun ja kielen lihakset veltostuvat, jolloin tajuttoman henkilön kieli voi painua nieluun ja tukkia hengitystiet. Hengitystiet voivat tukkeutua myös, mikäli tajuttoman pää on eteenpäin taipuneessa asennossa. Joskus oksennus tai veri voivat tukkia hengitystiet. Jo muutaman minuutin hengittämättömyys aiheuttaa aivoissa hapenpuutteen, joka saattaa johtaa vammautumiseen tai pahimmillaan sydänpysähdykseen.

Hätäensiavun tärkeimpiä auttamistoimenpiteitä on autettavan hengityksen ja verenkierron turvaaminen. Pään taivuttaminen taaksepäin kohottaa kielen nielusta ja hengitys pääsee kulkemaan vapaasti. Heräämätön, normaalisti hengittävä autettava on tajuttomuuden syystä riiputtamatta käännettävä aina kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi.

Katso alta video " Kuinka selvittää hengittääkö tajuton ihminen?"

 

3.4 Rintakipu

Sydänperäinen rintakipukohtaus on usein sepelvaltimotaudin aiheuttama. Kun sydämen sepelvaltimoiden sisäpintaan on vuosien aikana kertynyt rasvaa muodostaen sinne kovettumia, ne ahtauttavat suonen sisäpuolta ja estävät sydänlihasta saamasta riittävästi verta ja happea. Hapen puute aiheuttaa kipua sydänlihaksessa.

Sydänkohtauksen oireena on kova puristava rintakipu, joka voi säteillä käsivarsiin, selkään tai kaulalle. Sairauskohtaukseen liittyy tyypillisesti hengitysvaikeuksia, henkilö on usein kalpea, kylmänhikinen ja voimaton. Sydänkohtauksen edetessä saattavat sydämen pumppaustoiminta ja hengitys pysähtyä.

Ensiapu:

 • Rauhoita autettavaa ja aseta hänet lepoasentoon, jossa on helpoin hengittää
 • Mikäli autettavalla on oma lääke rintakipukohtauksen hoitoon, auta häntä sen ottamisessa
 • Jos kohtaus ei mene ohi tai kyseessä on ensimmäinen rintakipukohtaus, soita välittömästi hätänumeroon 112 ja toimi hätäkeskuspäivystäjän antamien ohjeiden mukaisesti

Pohdi seuraavia kysymyksiä:

 1. Sydän- tai rintakipukohtauksen oireena voi olla
a. Rintakipua
b. Hengitysvaikeuksia
c. Huonovointisuutta

 

 1.  Sydänkohtaus voi johtaa
a. Hengityksen pysähtymiseen
b. Verenvuotoon
c. Verenkierron pysähtymiseen
 

(Oikeat vastaukset 1 a,b,c, ja 2. a,c)

3.5 Elvytys

Verenkierron ja hengityksen pysähtyessä on elvytystoimien nopealla aloituksella ratkaiseva merkitys autettavan selviytymiselle. Painelu-puhalluselvytyksen tavoitteena on turvata elimistön ja erityisesti aivojen hapensaanti. Aivot kärsivät hapenpuutteesta jo muutaman minuutin kuluttua hengityksen pysähtymisestä.

Sydänpysähdyksen saaneista jopa 40 prosentilla ilmenee niin kutsuttua agonaalista hengitystä, vaikka verenkierto on jo pysähtynyt. Agonaalisessa hengityksessä autettavalla esiintyy haukkovia hengitysyrityksiä, mutta kaasujenvaihtoa ei tapahdu. Tämä ei ole normaalia hengitystä. Tämän vuoksi painelu-puhalluselvytys aloitetaan aina, mikäli autettava ei ole herätettävissä ja auttaja epäilee, ettei hengitys ole normaalia.

Paineluelvytyksellä kierrätetään verta verenkiertoelimistössä. Autettavan rintakehää painetaan kohtisuoraan alaspäin voimakkaasti 30 kertaa. Painelupaikka on rintakehällä, kovan rintalastan keskellä. Rintalastan tulee painua 5 – 6 cm. Painelutahti on 100 - 120 kertaa minuutissa.

Puhallusten tavoitteena on saada happea autettavan keuhkoihin ja sitä kautta verenkiertoon. 30 painalluksen jälkeen auttaja avaa elvytettävän hengitystiet leuan kärjestä päätä kohottamalla ja puhaltaa kaksi rauhallista puhallusta autettavan keuhkoihin. Puhalluksen kesto on noin yksi sekunti. Puhallusten jälkeen elvytystä jatketaan rytmillä 30 painallusta ja 2 puhallusta, kunnes ammattilaiset antavat luvan lopettaa, autettava virkoaa tai auttajan omat voimat eivät enää riitä elvytyksen jatkamiseen.

 

Pohdintatehtävä:

Missä tilanteessa painelu-puhalluselvytys aloitetaan? Palaa tarvittaessa tekstiin.

 

Ensiapu:

 

1. Jos henkilö tuupertuu, selvitä, onko hän herätettävissä: puhuttele ja ravistele.

 

2. Jos henkilö ei ole heräteltävissä, eikä reagoi, soita 112.

 • Aseta puhelin kaiutintoiminnolle ja noudata hätäkeskuspäivystäjän ohjeita

3. Aseta autettava selälleen ja selvitä hengittääkö hän normaalisti.

 • Avaa hengitystie otsasta painamalla ja leuankärjestä kohottamalla
 • Aseta poskesi lähelle autettavan kasvoja
 • Tunnustele poskellasi hengityksen ilmavirtaa, katso liikkuuko rintakehä säännöllisesti

4. Autettava ei hengitä normaalisti: aloita elvytys painamalla 30 kertaa.

 • Aseta kämmentyvi keskelle autettavan rintalastaa, toinen käsi toisen päälle, sormet limittäin, kyynärvarret suorina
 • Paina rintalastaa voimakkaasti kohtisuoraan alaspäin 30 kertaa tahdilla 100 - 120 kertaa minuutissa siten, että rintalasta painuu 5 - 6 cm. Anna rintakehän palautua paineluiden välissä

5. Jatka puhaltamalla 2 kertaa.

 • Avaa hengitystiet, sulje autettavan sieraimet, peitä suullasi autettavan suu ja puhalla lyhyt, rauhallinen puhallus 2 kertaa siten, että rintakehä nousee

6. Jatka elvytystä rytmillä 30:2, kunnes ammattiapu saapuu, autettava virkoaa tai omat voimat ehtyvät.

 

3.6 Sydäniskuri (defibrillaattori) osana peruselvytystä

Katso alta video "Mikä on defbrillaattori?"
 

​​3.7 Runsaan verenvuodon tyrehdyttäminen

Katso alta video "Kuinka tyrehdyttää ulkoinen verenvuoto?"
 

3.8 Sokki

Sokilla tarkoitetaan tilannetta, jossa kudosten verenkierto on riittämätön turvaamaan solujen hapensaantia. Verenkierron vajaus voi johtua verenvuodosta, sairauskohtauksesta tai esimerkiksi suuresta palovammasta. Sokki on henkeä uhkaava tila.

Oireet:

 • Kylmä, kalpea ja hikinen iho
 • Janon tunne
 • Pahoinvointi
 • Levottomuus
 • Tajunnan häiriöt

 

Ensiapu:

 • Tyrehdytä näkyvä verenvuoto tai anna muu tarvittava ensiapu
 • Soita 112
 • Rauhoita autettavaa ja aseta makuulle
 • Estä lämmönhukka peittelemällä autettava esimerkiksi suojapeitteellä
 • Tarkkaile vointia

Pohdintatehtävä:

Mikä on painesiteen tehtävä?

 

3.9 Henkilö, jolla on vierasesine hengitysteissä

Hengitysteihin joutuva vierasesine, kuten ruoanpala, voi aiheuttaa tukehtumisen. Tukehtuva henkilö ei voi yskiä eikä pyytää apua. Tämän vuoksi tilanteen tunnistaminen saattaa olla joskus haastavaa. Autettava on usein hätääntynyt ja saattaa takoa itseään rintaan tai poistua jopa hiljaa paikalta.

Hätätilanteen tunnistaminen on tärkeää.  Aloita ensiapu, sillä tilanteen pitkittyessä aivot alkavat kärsiä hapenpuutteesta.

Ensiapu:

 1. Taivuta autettavan ylävartaloa alaspäin tukien vartalosta. Lyö sen jälkeen kämmenellä napakasti 5 kertaa lapaluiden väliin ja kehota yskimään.
 2. Mikäli vierasesine ei irtoa ja olet paikalla yksin, soita 112.
 3. Jos auttajia on paikalla useita, toinen soittaa hätänumeroon 112, toisen aloittaessa ensiavun antamisen
 4. Jatka ensiapua Heimlichin-otteella. Asetu autettavan taakse ja aseta toinen kätesi nyrkissä autettavan rintalastan alapuolelle. Tartu nyrkkiin toisella kädelläsi. Nykäise voimakkaasti taakse- ja ylöspäin. Toista tarvittaessa viisi kertaa.
 5. Mikäli vierasesine ei irtoa, vuorottele 5 lyöntiä lapaluiden väliin, 5 Heimlichin-otetta.
 6. Jos henkilö tuupertuu eikä hengitä normaalisti, aloita painelu-puhalluselvytys. Ilmoita muuttuneesta tilanteesta hätäkeskukseen.
Hienoa, olet käynyt läpi kurssin ja vuorossa on loppukoe, jolla voit testata tietosi. Pääset testiin TÄSTÄ tai ylhäältä vasemmalta valikosta kohdasta "Testaa tietosi".