Siirry sisältöön
1. Auttamistoiminta sairauskohtauksessa ja tapaturmassa

1. Auttamistoiminta sairauskohtauksessa ja tapaturmassa

Hätätilanne tulee eteen usein yllättäen. Kyseessä voi olla tapaturma, sairauskohtaus tai esimerkiksi liikenneonnettomuus. Auttamistilanteessa asiat voivat edetä nopeasti, jopa minuuteissa, jolloin hätäilmoituksen tekeminen ja ensiapu ovat avainasemassa.
 

Toiminta auttamistilanteessa käynnistyy nopeasta tilannearviosta, jolla pyritään kartoittamaan avuntarve. Mikäli auttaja arvioi hengen tai terveyden olevan vaarassa, on ensiarvoisen tärkeää tehdä hätäilmoitus mahdollisimman nopeasti. Mikäli paikalla on useampi auttaja, ottaa yksi heistä johtovastuun ja jakaa tehtäviä muille auttajille.
 

Auttamistilanteessa on tärkeää huomioida paitsi autettavan, myös oma ja muiden paikallaolijoiden turvallisuus. Erityisesti liikenneonnettomuudessa lisävahinkojen vaara on suuri. Ennen ensiaputoimien aloittamista onkin syytä varmistaa, että tilanne on turvallinen. Liikenneonnettomuudessa lisävahinkoja voidaan estää varoittamalla muuta liikennettä esimerkiksi varoituskolmion ja hätävilkkujen avulla. Joskus loukkaantunut on siirrettävä lisävaaran vuoksi turvallisempaan paikkaan.
 

Ensiavun antaminen aloitetaan hengenvaarassa olevien auttamisella. Tärkeintä on ylläpitää autettavan hengitystä ja verenkiertoa mahdollisuuksien mukaan. Ensiavun antamisen jälkeenkin auttajan tulee jäädä seuraamaan autettavan tilaa, kunnes ammattilaiset antavat luvan poistua.
 

Auttamistilanteen jälkeen myös auttajat voivat kaivata tukea. Tilanne voi järkyttää, vaikka se päättyisikin onnellisesti. Apua on tarjolla esimerkiksi valtakunnallisessa kriisipuhelimessa, työterveyshuollossa ja kouluterveydenhuollossa.

 

Toimi näin onnettomuustilanteessa:

 • Pysähdy ja tee tilannearvio:
  • Mitä on tapahtunut?
  • Onko tilanteessa riski lisävahingoille?
  • Tarvitseeko joku ensiapua?
  • Onko paikalla muita auttajia?
 • Joku auttajista ottaa johtovastuun
 • Tee hätäilmoitus numeroon 112 tarvittaessa
 • Pelasta hengenvaarassa olevat siirtämällä heidät turvaan, estä lisäonnettomuudet
 • Anna tarvittava ensiapu
 • Seuraa autettavien tilaa ja ohjaa ammattiapu paikalle

1.1 Hätäilmoitus

Suomessa yleinen hätänumero on 112. Hätänumeroon soitetaan kiireellisissä hätätilanteissa, jos epäillään hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan vaarassa tai uhattuna. Katso alta video "Miten soittaa hätäkeskukseen?"

 

Jatka tästä tai vasemman yläreunan valikosta opiskelumateriaalin 2. osaan.