Hoppa till innehåll
Om evenemanget

Varmt välkommen till Nordisk Stiftelsekonferens 2025!

Konferensen har ett ambitiöst mål: vi vill samla det nordiska stiftelsefolket i Helsingfors på ett sätt som ger upphov till genuina möten, nya idéer och konkreta samarbeten. Vårt tema är polarisering, och vi kommer att belysa ämnet ur olika synvinklar. Hur åtgärdar vi polariseringen och hur kan vi agera tillsammans i utmanande tider? Vi bjuder också på insikter i många andra ämnen som är relevanta för stiftelsearbetet.

Det gedigna programmet, som startar kl. 11 på torsdagen och avslutas kl. 13 på fredagen, består av tre gemensamma plenumsessioner och nästan 20 breakout-sessioner och studiebesök att välja bland – alla förberedda av stiftelser från hela Norden. Och så förstås ett kvällsprogram med middag på torsdagskvällen.

Här är några höjdpunkter ur programmet:


DAG ETT inleds med ett keynote-tal av Pekka Haavisto, en av Finlands mest erfarna politiker med en lång bakgrund i internationella fredsprocesser.

Därefter följer tre perspektiv på polarisering som är särskilt relevanta för stiftelser, framförda av Dr. Jasmine Kelekay (Assistant Professor, Howard University, USA) som talar om minoriteter och rasism, Amos Wallgren (aktivist och doktorand, Helsingfors universitet) om klimatet och den ekologiska krisen, och Oskar Rönnberg (forskare, Helsingfors universitet) om fattigdom och social ojämlikhet.

Marcia Harvey Isaksson, svensk konstnär, lyfter konstens roll i arbetet mot polarisering. Dagen avslutas med den danska framtidstänkaren Nicklas Larsen, som ställer frågan: Håller de nordiska välfärdsstaterna på att bli välgörenhetssamhällen?

PÅ DAG TVÅ kommer vi att utforska medielandskapets förändrade roll i relation till polarisering, yttrandefrihet och demokrati. Talare inkluderar Laura Saarikoski (VD, Helsingin Sanomain säätiö), André Støylen (VD, Amedia-stiftelsen) och Anu Partanen (journalist och författare).


BREAKOUT-SESSIONER OCH STUDIEBESÖK under torsdag och fredag öppnar upp för inblick i andra stiftelsers arbete, stärker samarbeten och skapar utrymme för att gemensamt diskutera svåra frågor. Teman omfattar allt från miljö, barn och unga, konstutbildning, stiftelsefinansieringens effekter samt nordiskt forskningssamarbete. Flera sessioner fokuserar på frågan: Vad mer kan stiftelser göra – tillsammans?


TID OCH PLATS FÖR SAMTAL: Våra två dagar tillsammans ger också utrymme för enskilda samtal och gemensam reflektion i en varm, kollegial atmosfär.


P.S. Vi tycker att du ska stanna över helgen och uppleva våra många allmänna bastur, blomstrande restaurangscen, charmiga små butiker, närliggande natur och inte minst våra jordnära människor.