Siirry sisältöön
Puhujat

Puhujat

Psykologipäivien ensimmäiset puhujat on nyt julkaistu, ja lisää julkistuksia on luvassa lähiaikoina.
Pysy ajan tasalla ja seuraa tapahtuman verkkosivua aktiivisesti.
 

 
Kuva: Jani Laukkanen

Julia Korkman

Työelämäprofessori,
oikeuspsykologian dosentti, PsT

Psykologian rooli oikeusjärjestelmässä

Oikeusjärjestelmä on ihmisten luoma ja ihmisiä varten, mutta sen rakenteissa on toistaiseksi huomioitu inhimillinen käyttäytyminen varsin rajallisesti. Viime vuosikymmeninä alan tutkimus on kehittynyt merkittävästi niin kansainvälisesti kuin Suomessakin, ja vaikutukset alkavat näkyä käytännön työssä. Tässä puheenvuorossa tarkastellaan oikeuspsykologian alaa sen historiallista kehitystä huomioiden, mutta erityisesti keskitytään nykytilanteeseen Suomessa.
 
Korkman toimii erikoissuunnittelijana HEUNIssa (Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti) sekä työelämäprofessorina Åbo Akademin oikeustieteellisessä tiedekunnassa ja on tällä hetkellä Euroopan oikeuspsykologian yhdistyksen (EAPL) puheenjohtaja. Hän koordinoi oikeuspsykologian erikoistumiskoulutusta ja on johtanut useita alan tutkimushankkeita. Korkman on vuonna 2022 julkaissut tietokirjan Muistin varassa – oikeusprosessi ja totuus (ruotsiksi: Minnets makt) ja saanut vuoden 2025 tiedeviestintäpalkinnon populaaritieteellisestä luentokonsertistaan Lauluja Rikosrekisteristä. I januari 2025 utnämndes hon till årets finlandssvenska psykolog.
 

 
Kuva: Riikka Kantinkoski

Satu Pihlaja

Erikoispsykologi PsL,
tietokirjailija

Psykologi itsensä johtajana – työn rajaaminen ja fokusointi psykologin työssä

Psykologin työssä paineita syntyy eri tahoilta. Asiakkailla on toiveita, organisaatio esittää vaatimuksia, yhteiskunnassa puhututtava mielenterveyskriisikin luo painetta suoriutua. Joskus vaativuutta löytyy omasta mielestäkin. Työn mielekkyys riippuu siitä, saako tehdä työkseen jotakin itselle tärkeää. Puheenvuoro sisältää pohdintoja, käytännön esimerkkejä ja keinoja oman työn rajaamiseen ja fokusointiin.

Satu Pihlaja on psykoterapian erikoispsykologi, integratiivinen psykoterapeutti ja kouluttajapsykoterapeutti. Hän kouluttaa ja coachaa ihmisiä ja organisaatioita itsensä johtamisen teemoista, joista on julkaissut myös tietokirjoja. Aiemmin hän on työskennellyt kliinisenä psykologina terveydenhuollossa yli kymmenen vuotta. Työssään HUS Psykiatriassa hän oli mukana kehittämässä virtuaalisia mielenterveyspalveluita ja nettiterapiaa. Nettiterapioita koskeva väitöskirja valmistuu vuonna 2025.

 

 

Petri Karkkola

Yliopistonlehtori,
terveyspsykologian erikoispsykologi

Terveyspsykologiaa tieteellisen tutkimuksen ja soveltavan työn rajapinnalla

Terveyspsykologiset teemat ovat jatkuvasti esillä julkisessa keskustelussa, ja monissa konteksteissa sovelletaan terveyspsykologista tietoa ja osaamista. Itse terveyspsykologia terminä ja psykologien työ nimenomaan terveyspsykologeina ovat vähemmän tunnettuja. Mikä on psykologian rooli terveyspsykologisen tiedon tuottamisessa ja soveltamisessa – entä tarvitaanko nimenomaan terveyspsykologeja johonkin?
 
Petri Karkkola on psykologian tohtori ja terveyspsykologian erikoispsykologi. Hän työskentelee Itä-Suomen yliopistossa muun muassa terveyspsykologian erikoispsykolologikoulutuksen ja työ- ja organisaatiopsykologian opintokokonaisuuden parissa.
 

 

Nina Lyytinen

Työ- ja organisaatiopsykologian
erikoispsykologi (PsL)

Asiantuntija äänessä – miten välittää psykologista tietoa
vaikuttavasti eri kanavissa?

Miten asiantuntija voi tuoda psykologista tietoa esiin vaikuttavasti ja vastuullisesti eri medioissa? Puheenvuorossa käsitellään tiedon välittämisen keinoja podcasteissa, kolumneissa ja asiantuntijahaastatteluissa. Lisäksi tarkastellaan, miten suunnitella podcastin sisältöä ja tuottaa podcastia. Pureudutaan myös asiantuntijan vastuuseen sekä keinoihin esiintyä vakuuttavasti ja vaikuttavasti eri kanavissa.
 
Nina Lyytinen on erikoispsykologi, kouluttaja ja valmentaja sekä suositun Psykopodiaa-podcastin juontaja. Hän toimitti Ylen Näin minua manipuloidaan -podcastin (2023) ja toimi Kauppalehden kolumnistina (2022–2024). Nina on kirjoittanut kaksi tietokirjaa, toisen itsensä johtamisesta ja toisen manipuloinnista. Hänet valittiin Vuoden psykologiksi 2023. Lisäksi hän on antanut useita asiantuntijahaastatteluita eri medioissa.
 

Monica Ålgars

Kliinisen psykologian dosentti,
psykoterapeutti

Syömishäiriöiden uusi Käypä hoito -suositus:
Mitä psykologin on hyvä tietää?

Syömishäiriöiden Käypä hoito -suositus julkaistiin syksyllä 2024. Hoitosuositus sisältää sekä tärkeää tietoa syömishäiriöistä, että paljon suoraan kliinistä työtä tukevaa materiaalia. Tässä puheenvuorossa kerrotaan tuoreen hoitosuosituksen keskeisestä sanomasta, hoidon uusista tuulista sekä syömishäiriöiden hoidon tärkeimmistä periaatteista, psykologin työn näkökulmasta.
 
Monica Ålgars on syömishäiriöihin erikoistunut PsM, kliinisen psykologian dosentti ja psykoterapeutti. Hän on urallaan keskittynyt tieteellisen tiedon ja kliinisen toiminnan integroimiseen syömishäiriöiden hoidossa ja hoitojen kehittämisessä. Monica toimii Helsingin yliopistolla, vetää Mehiläisen moniammatillista syömishäiriötiimiä, pitää omaa vastaanottoa syömishäiriöasiakkaiden parissa, sekä työnohjaa ja kouluttaa syömishäiriöiden hoidosta.
 

 

Emiliano Muzio

PsT, psykoterapian erikoispsykologi,
psykoterapeutti

Rorschach-testi ja aivot: Neurotieteellinen näkökulma

Rorschach on yksi käytetyimmistä psykologisista testeistä Suomessa ja maailmalla. Se tunnetaan ensisijaisesti toimintaan ja tutkimusnäyttöön perustuvana persoonallisuuden arviointimenetelmänä, mutta laaja neurotieteellinen tutkimuskirjallisuus osoittaa, että sitä voidaan tarkastella myös neuropsykologisesta näkökulmasta. Esityksessä käydään läpi Rorschachin neuropsykologisia korrelaatioita.
 
Emiliano Muzio on psykologian tohtori, psykoterapian erikoispsykologi ja psykoterapeutti. Hän toimii yksityisenä ammatinharjoittajana, työnohjaajana ja kouluttajana sekä Terapiatalo Sointu Oy:n toimitusjohtajana. Hän on The Finnish Rorschach Associationin (FRA) puheenjohtaja, International Society of the Rorschach and Projective Methodsin (ISR) varapuheenjohtaja ja Italian Institute of Warteggin (IIW) Suomen edustaja.
 

 

Ferdinand Garoff

PsT, psykoterapeutti

Ferdinand Garoff on psykologian tohtori, psykologi (oikeuspsykologian erikoistuminen) ja psykoterapeutti. Hän väitteli Helsingin yliopistossa maahanmuuttajien mielenterveydestä ja on työskennellyt mm. Kidutettujen kuntoutuskeskuksessa ja psykiatrisessa avohoidossa. Hän on toiminut SPR:ssä vuodesta 2006 psykologien valmiusryhmässä ja ollut komennuksilla mm. Tšetšeniassa, Ugandassa, Nepalissa, Sierra Leonessa ja Jordaniassa. 
 

 

Pauliina Tuomivaara

Psykologi, työnohjaaja STOry,
ratsastusterapeutti SRT

Eläin- ja luontoavusteisen työnohjauksen työpaja

Työpajassa toteutetaan yhdessä osallistujien kanssa luonto- ja eläinavusteisen työnohjauksen demo. Luonto- ja eläinavusteisuus tuodaan työpajaan digitaalisesti terapiatallilla kuvattuja videoita hyödyntäen. Osallistujilta ei edellytetä aikaisempaa kokemusta eläinten kanssa työskentelystä. Avoin mieli ja halu kokeilla uusia menetelmiä riittää.
 
Pauliina Tuomivaara on raahelainen psykologi, työnohjaaja ja ratsastusterapeutti. Hän on tehnyt psyykkisesti oireilevien lasten ja nuorten psykoterapeuttista ratsastusterapiaa omassa yrityksessään vuodesta 2005 lähtien. Vuodesta 2020 alkaen hän on toteuttanut dialogista, voimavarakeskeistä työnohjausta sekä perinteisesti keskustellen että luonto- ja eläinavusteisia menetelmiä hyödyntäen. Lisätietoja www.voimatarina.net. Pauliina Tuomivaara on yhtenä yrittäjänä mukana ELLA - elämänlaatua eläinten avulla -yritysryhmähankkeessa. Hankkeen tavoitteena on vastata aiempaa onnistuneemmin uusien hyvinvointialueiden palvelutarpeisiin, kehittää etänä tuotettavia palveluita sekä varmistaa palveluiden vastuullisuus ja hyödyntää sitä markkinoinnissa. Lisätietoa hankkeesta täällä.
 

 

Jarkko Rantanen

Psykologi, Gestalt-terapeutti,
Psychedelic Therapist (Mind Foundation)

Psykedeelit mielenterveyden edistäjinä?

Psykedeeleihin liittyvä tutkimus on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Tutkimus on keskittynyt psykedeelien rooliin erityisesti psykoterapian apuna, mm. PTSD:n, masennuksen, yleisen ahdistuksen, pakko-oireiden, syömishäiriöiden ja eksistentiaalisen ahdistuksen hoidossa. Samalla on alettu tutkia psykedeelien neurologisia ja biologisia vaikutuksia, ja tutkimusta tehdään myös mm. tulehdustiloihin ja immuunivasteeseen, krooniseen kipuun ja hermoston uudelleen muovautumiseen liittyen. Miten psykedeeleillä voi olla näin laaja-alaisia vaikutuksia? Mitä psykedeelien psykologisista ja neurologisista vaikutuksista tällä hetkellä tiedetään? Ja mitä psykedeelit voisivat tuoda psykologin työhön?
 
Jarkko Rantanen on psykologi, Gestalt-terapeutti, tietokirjailija ja ensimmäinen suomalainen psykologi, joka on valmistunut psykedeeliavusteiseksi terapeutiksi Mind Foundationin kansainvälisestä ohjelmasta. Jarkko on tunnettu erityisesti työelämän tunnetaitojen kehittämistyöstään. Viime vuosina hän on perehtynyt psykedeelien mahdollisuuksiin mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistäjinä, seuraten tiiviisti alan tutkimusta ja kehittymistä.
 

 

Jaakko Stenius

PsT, psykologi, psykoterapeutti

Psykologiset arviointimenetelmät hoidon suunnittelun ja
tuloksellisen psykoterapian apuna

Psykologiset tutkimukset ovat psykologin työn keskeistä aluetta. Miten tehdä tutkimuksia, jotka tuovat lisäarvoa hoidon suunnitteluun? Voiko psykologin tutkimuksen korvata oiremittareilla? Minkälainen tutkimus on hyödyllinen sekä tutkittavan että sen tilaajan kannalta? Esitys käy läpi tutkimustietoa ja -käytäntöjä, jotka edesauttavat yksilöllisen ainutlaatuisuuden tavoittamista oireiden takana.
 
Jaakko Stenius (PsT, psykologi, psykoterapeutti) työskentelee Niuvanniemen sairaalassa sekä itsenäisenä ammatinharjoittajana, työnohjaajana ja kouluttajana. Hän on perehtynyt mm. persoonallisuuden arviointiin ja psykososiaalisen hoidon suunnitteluun. Hänen väitöskirjansa käsitteli psykologisten arviointien ja tutkimusmenetelmien hyödyntämistä psykoterapiasoveltuvuuden arvioinnissa. Hän on yksi kirjoittajista psykodynaamisen psykoterapian oppikirjassa Psykoterapeuttinen hoitosuhde (Duodecim, 2023).
 

 

Sonja Vanhanen

Perhehoidon palveluvastaava,
Perhekuntoutuskeskus Lauste

Sonja Vanhanen on sosiaalityöntekijä/valtiotieteiden maisteri. Hän on työskennellyt sijaishuollon ja perhehoidon asiantuntijatehtävissä lähes 20 vuoden ajan.