Kuinka välttää suorittamisen karmea kuilu ja ponkaista nautinnon näyttämölle? Kun näyttelijä suorittaa, hän ohittaa impulsseja, ei reagoi, ei vaikutu vastanäyttelijästään eikä myöskään vaikuta vastanäyttelijään. Suorittava näyttelijä on kipsissä.
Kurssilla etsimme improvisaation ja harjoitteiden avulla keinoja, kuinka pitää fokus vastanäyttelijässä, elää hetkessä, vaikuttaa ja vaikuttua näyttämöllä. Kuinka nauttia näyttelemisestä omalla tavallaan! Teemme improvisaatioon perustuvia lämmityksiä, harjoitteita ja näyttämöllisiä leikkejä. Kokeilemme erilaisia tapoja virittäytyä ja löytää tarvittava keskittyminen, jota näytellessä tarvitaan. Yhteisen tekemisen kautta luomme yhteisen fokuksen ja löydämme keinoja, kuinka saada fokus pois itsestä. Kurssilla käytetään esimerkkeinä Keith Johnstonen ja Stanislavskin varhaisia ajatuksia näyttelijäntyöstä.
Kurssin aikana tutustumme myös improkohtauksen perusteisiin ja improkohtauksen rakentamiseen. Kurssilla näyttelijä tunnistaa improvisaation keinoja, joita hän voi soveltaa näyttelijäntyössään (virittäytyminen, harjoittelu, roolityöskentely). Näyttelijä oppii keinoja, joilla virittäytyä tilaan, jota näytteleminen vaatii, ja oppii siirtämään fokuksen pois itsestään kurssin työkaluilla. Näyttelijä tunnistaa, milloin ja miksi suorittaminen ottaa vallan.
Kurssin päätteeksi ei pidetä demoa. Mikäli kurssilaiset haluavat, voimme pitää avoimet harjoitukset, joissa näytämme kurssin aikana tehtyjä harjoitteita ja käymme läpi oivalluksia.
Kurssiohjaaja Karlo Haapiainen on Teatterikorkeakoulusta 2022 valmistunut freelancer-näyttelijä. Opinnäytteessään hän kirjoitti improvisaation ja leikin antamista mahdollisuuksista virittäytymisessä, harjoittelussa ja roolityöskentelyssä. Tällä hetkellä hän vierailee Kouvolan kaupunginteatterin Cabaret -esityksessä, jonka ensi-ilta on 9.9.2023. Hänen kurssillaan tärkeää on turvallinen ilmapiiri, joka mahdollistaa heittäytyvän ja aktiivisen osallistumisen tehtäviin harjoitteisiin. Hän toimii positiivisen pedagogiikan mukaan ja luo kannustavaa ilmapiiriä, jossa avoin keskusteluyhteys sekä aktiivinen näyttämötyöskentely luovat puitteet oppimiselle.