Suomen metsäkeskuksen verkkokoulutukset
Verkkokoulutuksiin kirjautuminen
Esittely koulutusaiheittain
Luonnonhoito ja ennallistaminen
- Johdatus luonnonhoitoon ja vesiensuojeluun -kurssin suoritettuasi ymmärrät, miksi luonnonhoitoa ja vesiensuojelua tarvitaan, miten luonnonhoitoa edistetään ja rahoitetaan sekä millaista osaamista luonnonhoitoon liittyy.
- Vesiensuojelu -kurssi
- Soiden ennallistaminen -kurssin suoritettuasi sinulla on perustiedot erilaisista suotyypeistä, soiden ennallistamisen suunnittelusta ja toteutuksesta.
- Pienvesien kunnostus -kurssin suoritettuasi tiedät, mitä ovat pienvedet ja millaisia luonnonhoidon tavoitteita ja työlajeja niihin liittyy.
- Metsäisten elinympäristöjen hoito ja kunnostus -kurssin suoritettuasi tiedät, millaista luonnonhoitoa tehdään lehdoissa, paahdeympäristöissä ja perinnebiotoopeissa.
Luonnontuotteet ja palvelut
-
Kuusenpihkan keruu -koulutuksessa käydään läpi pihkan keruun perusteet: tekniikka, pihkan käyttökohteet ja pihkan koostumus.
-
Kuusen kerkkien keruu -koulutuksen tavoitteena on antaa perustiedot omatoimiseen kerkän keruuseen. Saat tietoa kerkkien keruusta, ravintosisällöstä ja keruuvälineistä.
-
Tynnyritervanpoltto-koulutuksen tavoitteena on antaa perustiedot omatoimiseen tynnyritervanpolttoon. Saat tietoa tynnyritervan valmistuksen työvälineistä ja työvaiheista valmiiksi tuotteeksi, tervaksi. Kunkin koulutuksen kesto on noin 15-20 minuuttia.
-
Mahlan keruu. Kurssi antaa perustiedot koivunmahlan keruuseen yksityiskäyttöön sekä isommissa määrin tuotantoon. Opit, mitä tulee huomioida, kun kerätään isoja määriä ja mitä tarvitset toteutukseen. Kurssin kesto on noin 15 minuuttia.
-
Metsästä kerättävien tuotteiden pakkausmerkinnät. Saat koulutuksesta tärkeää tietoa mitä merkintöjä elintarvikkeiden pakkauksiin vaaditaan ja miten niitä laaditaan. Koulutuksen kesto on noin 10-15 minuuttia.
-
Elintarvikehygienia ja ruokaturvallisuus. Koulutuksen tavoitteena on varmistaa, että metsästä kerättävät luonnonyrtit ovat turvallisia ja hygieenisiä, joka on erittäin tärkeää sekä ihmisten terveydelle että tuotteiden laadulle. Koulutuksen kesto on noin 15-20 minuuttia.
-
Ostoaseman perustaminen metsästä kerättäville luonnontuotteille. Koulutuksesta saat ohjeita metsästä kerättävien luonnontuotteiden ostoaseman perustamiseen sekä neuvoja ostoaseman toimivuuteen ja laatuun liittyen. Koulutuksen kesto on noin 20 minuuttia.
-
Luontomatkailu – perusteet -koulutuksessa käydään läpi mm., mitä luontomatkailu on, miten sitä toteutetaan kestävästi, millaisia hyvinvointivaikutuksia sillä on ja millaisia mahdollisuuksia yksityismetsän tarjoavat.
-
Luontomatkailu – oman metsän mahdollisuudet -koulutuksessa käydään läpi joitain luontomatkailun vetovoimatekijöitä, joiden avulla pääsee huomaamaan oman metsän mahdollisuudet.
-
Luontomatkailu – sopimukset -koulutuksessa käydään läpi, mitä kannattaa huomioida, kun suunnittelee sopimusta luontopalveluyrittäjän kanssa.
Metsäenergia
Metsäenergian perusteet
Metsä- ja luontotiedot
QGIS käytön ohjeita
Kurssisarja on suunnattu metsäalan yrityksille ja toimijoille ja harjoitukset ovat sen mukaisia. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita oppimaan uutta QGIS-järjestelmästä.
- QGIS-alkeet: Miten pääsen alkuun karttojen ja avoimen metsätiedon hyödyntämisessä
- QGIS-jatkokurssi: Harvennushakkuut ja metsänkäyttöilmoitus rajapinnan kautta
- QGIS-käyttö: Hila-aineisto
- QGIS-käyttö: Korvasienipaikat
Metsänhoito
Kulotuskoulu - taitoa tulenkäyttöön metsissä
Opintokokonaisuus tarjoaa tietoa kulotusten hyödyistä, suunnittelusta ja toteutuksesta metsäalan ammattilaisille sekä metsänomistajille. Kolme teoriaosaa suoritettuasi voit testata kulotusosaamistasi vielä osaamistestissä. Koulutuksen käytyäsi tunnet hyvin kulotuksen perusteet, ja sinulla on hyvä ymmärrys kulotuksen suunnitteluun ja toteutukseen vaadittavista työvaiheista. Opintokokonaisuus on osa Kulotuskoulu - taitoa tulenkäyttöön metsissä -hanketta.
Metsitys
Opintokokonaisuus tarjoaa tietoa maanomistajille ja metsäammattilaisille Peltoheittojen ja Suonpohjien metsityksestä. Opintokokonaisuuden käytyäsi tiedät, mitä asioita on tärkeää ottaa huomioon metsitysketjua valitessa. Peltoheittojen metsitys ja Suonpohjan metsitys on toteutettu Peltoheitot ja suonpohjat metsittämällä hiilinieluiksi -hankkeessa.
Metsänlannoituksen mahdollisuudet
Metsälannoituksen mahdollisuudet -verkkokurssilla pääset perehtymään metsänlannoituksen perusteisiin. Kurssilla tutustut lannoitukseen sopiviin kohteisiin, lannoituksen kustannuksiin sekä kannattavuuteen ja sen ympäristövaikutuksiin. Lisäksi tutustutaan lannoituksen hankintaan ja metka-tukeen. Kesto noin 20 min.
Poimintahakkuu
Verkkokurssilla perehdyt poimintahakkuuseen parhaiten ja heikoiten soveltuviin kohteisiin, sekä poiminta- ja pienaukkohakkuiden toteutuksen suunnitteluun. Kurssin myötä sinulla on käsitys jatkuvan kasvatuksen hakkuiden työskentelymenetelmistä.
Suometsänhoidon verkkokoulutussarja
Verkkokoulutussarja sisältää kolme osaa.
- Suometsien sulan maan aikainen puunkorjuukelpoisuus -koulutuksesta saat opit kesäkorjuukelpoisten suometsien tunnistamiseen omissa metsissäsi. Verkkokurssi on toteutettu Suomen metsäkeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä Suometsien sadonkorjuu -aluekehityshankkeessa.
- Hiiliviisas suometsän hoito -koulutus on suunniteltu metsänomistajille kertomaan vesitalouden merkityksestä suometsissä ja suometsien ilmasto ja vesistövaikutuksista sekä opastamaan suometsien hoitoon soveltuvista käsittelytavoista. Verkkokurssi on toteutettu osana Suomen metsäkeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteistä Hiiliviisas suometsän hoito hanketta.
- Suometsien tuhkalannoitus- koulutuksesta saat perustiedot suometsien ravinnetaloudesta ja ravinnepuutosoireiden tunnistamisesta. Koulutus kertoo tuhkalannoituksen vaikutuksesta metsänkasvuun ja toimenpiteen kannattavuudesta sekä opastaa lannoituskohteiden valinnassa ja tuhkalannoituksen toteutuksessa. Lisäksi koulutus kertoo tuhkalannoituksen vaikutuksista ympäristöön ja vesitalouteen. Verkkokurssi on toteutettu osana Suomen metsäkeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteistä Hiiliviisas suometsän hoito hanketta.
Suometsäosaaja
Opiskeluaineiston tavoitteena on valmentaa metsäammattilaisia suunnittelemaan suometsien hoitohankkeita kokonaisvaltaisesti ja tunnistamaan hankkeen koko toimenpideketjun tarpeet. Hyvällä suunnitteluosaamisella edistetään metsätalouden kannattavuutta, monimuotoisuuden turvaamista, luonnonhoitokohteiden tunnistamista ja toimenpiteiden vaikutusten arviointia.
Tutustu verkkokurssin opiskelumateriaaleihin Tapion Suometsäosaaja-sivulla. Osaamista voi testata ja osaamisensa osoittaa suorittamalla Suomen metsäkeskuksen ylläpitämän suometsäosaajan osaamiskokeen.
Taimikonhoidon toimenpiteet ja ajoitus
Taimikonhoidon toimenpiteet ja ajoitus –verkkokurssilla perehdytään taimikoiden oikea-aikaisiin hoitotoimenpiteisiin, sekä niiden vaikutuksiin puuntuotannolle ja ilmastokestävyydelle. Kurssilla tutustutaan myös taimikonhoidon yhteydessä toteutettaviin luonnonhoidon keinoihin. Kesto noin 30 minuuttia.
Uudistuva suometsän hoito
Uudistuva suometsän hoito -verkkokurssi on metsänomistajille suunnattu perustason verkkokurssi. Verkkokurssilla tutustutaan suometsän perusteisiin, suometsän hoidon vaikutuksiin ja toimenpiteisiin sekä lyhyesti metsään.fi-palveluun ja metka-tukeen. Kurssin opiskeltua tiedät perusteet metsänkäsittelymenetelmien vaikutuksista suometsien hiilitaseeseen ja vesistövaikutuksiin, suometsien hoidon eri vaihtoehdoista ja siitä, miten pääsee alkuun suometsän hoidossa.
Väyläharvennus
Väyläharvennus-verkkokurssilla perehdyt uuteen, nuorten metsien koneelliseen ensiharvennukseen kehitettyyn työmenetelmään. Kurssin myötä sinulla on käsitys väyläharvennuksen perusteista, työskentelymenetelmistä, sekä kohteista, joille menetelmä soveltuu. Kurssin myötä pystyt myös suunnittelemaan väyläharvennuksen toteutusta.
Metsänomistus ja metsäverotus
Metsään-verkkokurssi
Metsään-koulutuksemme on suunnattu perustietoa metsistä kaipaaville. Metsään-verkkokurssilla tutustut metsänomistuksen rakenteeseen ja metsänomistajien tavoitteisiin, metsänomistajan oikeuksiin ja velvollisuuksiin, Metsään.fi-palveluun ja metsäalan palveluihin. Varaa kurssiin aikaa 15 minuuttia.
Kannattava metsänomistus ja Tuottava metsänomistus -kurssisarjat.
Kannattava metsänomistus ja tuottava metsänomistus -kursseilla tutustutaan muun muassa metsätalouden tuloihin, metsäverotukseen, omistajanvaihdokseen ja metsäyhtymän toimintaan.
Kannattava metsänomistus -kurssisarjaan kuuluu seitsemän osaa: Metsänomistajan sukupovenvaihdos, Kuolinpesät ja yhtymät, Metsän ja omistajan riskienhallinta, Metsä sijoituksena ja sijoituksen kannattavuus, Yhteismetsä, Metsätalouden verotus ja Digitieto metsätaloudessa.
Tuottava metsänomistus -kurssisarjaan kuuluu kahdeksan osaa: Kuolinpesä ja yhtymä, toiminta ja purkaminen, Metsäalan sähköiset palvelut, Metsänomistuksen riskienhallinta, Metsätalouden kannattavuus, Metsätilan kauppa ja lahja, Metsätilan omistajanvaihdos, Metsäverotus ja arvonlisäverotus, Yhteismetsän toiminta ja perustaminen ja Metsätuhojen ehkäisy ja varautuminen
Metsätuhojen ehkäisy ja varautuminen
Metsätuho-kurssisarja
Kirjanpainaja kuusikossa: Ennakointi, hallinta ja torjunta -verkkokoulutuksen tarkoituksena on lisätä tietoa kirjanpainajatuhojen vaiheista ja kirjanpainajan elinkierrosta. Kurssilla perehdytään myös metsätuholakiin ja sähköisiin työkaluihin, jotka auttavat kirjanpainajatuhojen ennakoinnissa. Kirjanpainajatuhon tunnistamista havainnollistetaan vaiheittain kuvaesimerkein. Tunnista kirjanpainajatuhon riskipaikat, tarkkaile kirjanpainajaiskeymän oireita puustossa, pohdi tarvittavia toimenpiteitä ja muista, ettei jo kuollut puu lisää hyönteistuhoriskiä. Varaa verkkokurssin opiskeluun aikaa puolesta tunnista tuntiin.
Juurikääpätuhojen tunnistaminen ja torjunta -verkkokurssi opastaa juurikäävän aiheuttamien tautien tunnistamiseen. Juurikäävän aiheuttamista taudeista tyvilaho kuusikossa paljastuu usein vasta hakkuun yhteydessä, männyn tyvitervastauti on tyvilahon sijaan on helpompi tunnistaa männikössä puuston ulkoisista oireista. Verkkokurssilla paneudut juurikääpien leviämiseen ja esiintyvyyteen, uurikääpätuhojen havaitsemiseen kuusikoissa ja männiköissä sekä juurikäävän torjunnan menetelmiin. Varaa verkkokurssin opiskeluun aikaa puolesta tunnista tuntiin.
Yksityis- ja metsätiet
Yksityistiekurssit-kurssisarja sisältää yhdeksän osaa.
Kuusi kurssia on suunnattu tiekunnille:
- Yksityistielaki,
- Tiekunnan kokous,
- Hoitokunta, toimitsijamies ja niiden tehtävät,
- Tiekunnan taloushallinto,
- Tieyksiköinnin perusteet
- Yksityisteiden kunnossapito.
Tiekunnille suunnatut kurssit antavat hyvät perustiedot tiekunnan toiminnan tärkeimmistä osa-alueista tiekunnan hallintotehtävissä toimiville tai niihin aikoville. Kurssit soveltuvat hyvin yleistiedoksi myös tiekunnan osakkaille.
Toimijoille suunnattua sisältöä ovat:
- Metsätiehankkeen suunnittelu,
- Metsätiehankkeen toteutus
- Kantavuusmittaus.
Toimijoille suunnatut kurssit antavat perustiedot peruskorjaushankkeen läpivientiin. Nämä kurssit soveltuvat hyvin myös peruskorjaushankkeen aloittamista suunnitteleville tiekunnille.
Muu aihe
Metsäalalle! Tietoa metsäalan opinnoista ja töistä
Metsäalalle!-tietopaketista löydät perustiedot metsäalan ammateista ja opiskelumahdollisuuksista eri koulutusasteilla. Kurssi on suunniteltu opinto-ohjaajien työkaluksi, mutta siihen kannattaa tutustua kaikkien, joita metsäalan opiskelu- ja työmahdollisuudet kiinnostavat. Verkkokurssin on tuottanut Tulevaisuuden osaajaksi metsäalalle-hanke. Kurssin kesto on noin 30 minuuttia.