Siirry sisältöön
Powered by Lyyti
Ekologista ruoantuotantoa vai viherpesua?
  • 1. Tiedot
  • 2. Vahvistus
  • 3. Valmis
20:00 jäljellä vahvistaa ilmoittautuminen
Paikkojesi varaus on ehtinyt vanhentua. Paikkoja saattaa kuitenkin olla vielä vapaana

Ekologista ruoantuotantoa vai viherpesua?

 
Aika: 22.9.2025 klo 13-15
Paikka: Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki
Tilaisuus on hybridi. Etäyhteyslinkki toimitetaan lähempänä tilaisuutta etäyhteyteen osallistuville.
 
Euroopan luomutuotannon päivää vietetään 23.9.2025. Juhlan aattona ma 22.9.2025 on ajankohtaista puhua luomutuotannosta ja sen asemasta suomalaisessa ruokajärjestelmässä.
 
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Luomuinstituutti ja BSAG.
 
 
Mitä tarkoitetaan agroekologisilla tuotantomenetelmillä ja uudistavalla viljelyllä? Ovatko ne eri asioita kuin luomutuotanto vai vain erilaisia polkuja samaan tavoitteeseen?  Miksi tarvitaan luomun rinnalle uusia ekologisesta kestävyydestä viestiviä tuotantomuotoja ja merkintöjä? Ovatko ne pelkkää markkinointipuhetta vai aitoa tarvetta kehittää kestävää tuotantoa?  
 
Kuluttajille ei saa nykyään väittää tuotteiden ”vihreydestä” mitä vaan. EU haluaa panna stopin viherpesulle viherväitteitä koskevalla direktiivissä. Millaisia väitteitä uskaltaa ruoasta ja sen tuotantotavasta esittää? Mitä luomutuotteista saa sanoa? 
 
Luomuinstituutti järjestää yhteistyössä suomalaisen uudistavan viljelyn eturivin toimijan BSAG:n kanssa keskustelutilaisuuden, missä tutkimuksen näkökulmasta tarkastellaan monipuolisesti eri tuotantomenetelmiä. Tapahtuma striimataan ja julkaistaan tallenteena Luomuinstituutin YouTube-kanavalla.

OHJELMA
klo 13.00 -13.05
Tervetulosanat ja johdatus tilaisuuden ohjelmaan
johtaja Sari Iivonen, Luomuinstituutti
 
klo 13.05- 13.20
Alustuspuheenvuoro: Agroekologia ja luomu tutuiksi
apulaisprofessori Johan Ekroos, Helsingin yliopisto

klo 13.20-13.55
Parikeskustelu: Mitä uudistavalla viljelyllä tarkoitetaan ja mitä siinä uudistetaan?
Keskustelijoina akatemiatutkija Galina Kallio Helsingin yliopistosta ja johtava tutkija Tuomas Mattila Suomen ympäristökeskuksesta
 
klo 13.55 -14.10
Alustuspuheenvuoro: Ruokatuotteisiin liittyvät ympäristöväittämät ja kehittyvä sääntely
tutkija Marita Kettunen, Luke
 
klo 14.10 -14.50
Paneelikeskustelu: Kestävän viljelyn kehittämistä vai mielikuvilla markkinointia?
Paneelikeskustelun juontaa Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen.
Keskustelijoina mukana:
•    Pieta Jarva, Strategiajohtaja, BSAG
•    Aura Lamminparras, Toiminnanjohtaja, Pro Luomu
•    Kyösti Pennanen, Tutkimusjohtaja, Vaasan yliopisto
•    Juha-Matti Katajajuuri, Ryhmäpäällikkö, Luke
 
klo 14.50-15.00
Yhteenveto ja eväät kotimatkalle
Maanviljelijä Juuso Joona
 
 
ILMOITTAUTUMISLOMAKE
 
 

Tapahtuman tiedot

Nimi Ekologista ruoantuotantoa vai viherpesua?
Aika Maanantai 22.9.2025, 13:00–15:00
Paikka Tiedekulma
Osoite Yliopistonkatu 4, Helsinki, Kartalla
Osallistutko *
Sähköpostiosoite on virheellinen
Osallistun tilaisuuteen *