Siirry sisältöön
Ohjelma

Suuntaamo – Ihmislähtöiset palvelut 30.5.

Tietoa ja inspiraatiota ihmislähtöisten palveluiden järjestämisestä kehittämisestä! Ihmislähtöiset palvelut -tapahtumassa tutkitaan ja kuvitellaan uudenlaisia avun ja tuen toimintatapoja, joita tarvitaan perinteisten tapojen rinnalle. Millainen uusi tuen ja palveluiden logiikka tulee olla ja millaista toimijoiden yhteistoimintaa tarvitaan? Tilaisuus tarjoaa tulevaisuusajattelua ja näkökulmia ihmislähtöisten palveluiden järjestämiselle.
 
Toukokuun maksutonta tapahtumaa ovat yhdessä järjestämässä Tukena-säätiö ja ajatushautomo Demos Helsinki.
 

Tapahtuma-aika ja paikka

 • Torstaina 30.5.2024 klo 10.30-15
 • Tampereella Tulppaanitalolla os. Pinninkatu 51, 33100 Tampere
 • Verkossa Teams-alustalla (vain aamupäivän osuus klo 10.30-12)

Alustava ohjelma

10.30 Tervetuloa
10.40 Hoivan uusi aika
Roope Mokka, Demos Helsinki
11.10 Kommenttipuheenvuoro
Petra Rantamäki, Tukena-säätiö
11.20 Keskustelu ihmislähtöisistä palveluista
Annina Heini, Kynnys
Kirsi Konola, Tukena-säätiö
Sirkka Sivula, THL
Jaana Viemerö, Hyvil
11.50 Kommenttipuheenvuoro
Maria Finström-Haanpää, STEA
12:00 Lounastauko
verkkolähetys päättyy
13:00 Osallistava osuus
14:30 Päätöskahvit
15.00 Tilaisuus päättyy

Tapahtumasta

Suuntaamot ovat tilaisuuksia, joissa käsitellään vammaispalveluiden ajankohtaisia aiheita, haasteita ja mahdollisuuksia. Ne tarjoavat mahdollisuuden yhteistyölle, uuden oppimisella ja ymmärryksen kasvattamiselle. Tampereella sekä verkossa järjestettävä tapahtuma on avoin ja tarkoitettu kaikille osallisuuden, itsemääräämisoikeuden ja valinnanvapauden vahvistamisesta kiinnostuneille.

Tapahtuma on ilmainen, mutta vaatii ennakkoon ilmoittautumisen. Ilmoittautumalla etäosallistujaksi voit seurata aamupäivän osuuden verkon välityksellä. Läsnä tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua ja syventyä aiheeseen ryhmissä tapahtuvan iltapäivän työskentelyn kautta. Lounas ja iltapäiväkahvit sisältyvät ohjelmaan.

Taustasta

Ihmislähtöiset palvelut -tapahtumassa tutustutaan tarkemmin juuri julkaistuun Hoivan uusi aika - Viisi kysymystä huolenpidon resurssoinnista -raporttiin. Kun usein huolenpito ja hoiva on määritelty sitä tarjoamaan luodun palvelujärjestelmän kautta, haastetaan raportissa näkemään hoiva ihmisten välisenä toimintana.

Palvelujärjestelmään kohdistuu tässä ajassa uusia määrällisiä ja laadullisia paineita. Ristiriitoja ja jännitteitä on monia esimerkiksi

 • tarpeiden moninaistumisen ja resurssien niukkuuden,

 • tehokkuuden vaatimuksen ja laadullisen kehittämisen,

 • perinteisten palvelumallien ja yksilön toimijuuden,

 • työn hallinnollistumisen ja vastavuoroisten kohtaamisten,

 • ennaltaehkäisyn ja terveyskulujen sekä

 • epämuodollisen ja muodollisen tuen välillä.

Palveluiden järjestelmä jättää ulkopuolelleen yhä suuremman joukon huolenpitoa tarvitsevia ihmisryhmiä. Seurauksena tässä ajassa haavoittuvaisuus on erityisen korostunut. Perusajatuksena on, että ihminen on lähtökohtaisesti haavoittuvainen – osa ihmisistä aina haavoittuvaisempia kuin toiset – ja että huolen pitäminen kaikista ihmisistä on jokaisen ihmisen oikeus ja velvollisuus.

Huolenpidon ja haavoittuvaisuuden merkityksen kasvaessa on aiheellista kysyä, mitä huolenpito ja haavoittuvaisuus voivat ihmisille tarkoittaa? Kuinka niiden nouseminen yhä useampien ihmisten jokapäiväiseen elämään voi kääntyä positiiviseksi voimaksi, vastapainona vääjäämättömyyksien rajoittamalle hoivakeskustelulle?

On tarpeen puhua mahdollisuuksista ja avata kuvittelukykyämme kysymällä, miten haavoittuvaisuudesta ja huolenpidosta voi ajatella ja mitä ne voivat merkitä ihmisille, kun ne ovat keskeinen osa ihmiselämää. Ennen kaikkea on mietittävä mitä resursseja ja mahdollisuuksia ihmisen ja yhteiskunnan kehitykselle voimme nähdä hoivan tulevaisuudessa.

Jos aiemmin olemme kysyneet ”Miten selviämme suurten ikäluokkien aiheuttamasta hoivakriisistä?” nyt haluammekin kysyä ”Miten pidämme huolta toisistamme haavoittuvaisuuden aikakaudella?”. Tämä uusi kysymys avaa itse asiassa viisi uutta kysymystä huolenpidon taloudellisista malleista ja resursseista:

 • Miten lisätään ja parannetaan suhteita, joissa vastuu toisen terveydestä ja hyvinvoinnista voi kasvaa?

 • Miten vapautetaan aikaa huolenpidolle?

 • Miten yhtäläisen hyvinvointivaltion periaate sovitetaan yksilöllisten voimavarojen kanssa?

 • Miten laajentuneet huolenpidon vastuut jaetaan?

 • Miten luomme huolenpidon rakenteita ja välineitä palvelujärjestelmän ja yksilön väliselle ”sosiaaliselle” alueelle?

Ihmislähtöiset palvelut -tapahtumassa pohditaan näitä kysymyksiä vammaispalveluiden näkökulmasta. Tervetuloa mukaan!

 


Lisätiedot

Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset lisätietoja tapahtumasta, ota yhteyttä!

Petteri Kukkaniemi
petteri.kukkaniemi@tukena.fi
p. 040 540 4403