Retki 4 - Porin teollinen kulttuuriperintö

Retki 4 - Porin teollinen kulttuuriperintö 10.5.2017

Retkellä tutustutaan Porin keskustan teolliseen kulttuuriperintöön ja teollisuushistoriansa, rakennustapansa ja teknisen varustuksensa johdosta kansainvälisestikin merkittävän Noormarkun ruukin uuteen museoon.Varaudu säänmukaisesti, sillä kävelemme ulkona ja lisäksi Makkarakosken sahamuseossa voi olla kylmä. Kohteet ovat helppokulkuisia lukuun ottamatta sahamuseota, jossa on pitkät portaat.

Ohjelma

9.00    Siirtyminen linja-autolla Raumalta Poriin

10.00  Satakunnan Museon Rosenlew-museo (Kuninkaanlahdenkatu 14, Pori).
Museo sijaitsee Porin Aittaluodon tehdasalueen välittömässä läheisyydessä 1860-luvun kruununmakasiinirakennuksessa. Rosenlewin tehdasmuseona aloittanut museo siirtyi Porin kaupungin omistukseen noin 10 vuotta sitten, ja uusittiin silloin. Nykyinen perusnäyttely esittelee monipuolista Rosenlew-yhtiötä (1853 - 1987), jolla on ollut suuri merkitys alueen teollisuuden kehittymiselle. Rosenlew-museon intendentti Leila Stenroos esittelee museon.

11.00  Teollinen kulttuuriperintö Porin keskustassa -kiertoajelu ja lounas.
Tuotannon väistyessä tehdasrakennusten käyttötarkoitus on muuttunut, mutta ne ovat yhä merkittävä osa Porin keskustan kaupunkikuvaa. Teollista kulttuuriperintöä on otettu myös osaksi Porin kansallista kaupunkipuistoa. Satakunnan Museon rakennustutkija Liisa Nummelin esittelee mm. Porin oluttehtaan, Rosenlewin tehtaat, Isosannan sahan ja Puuvillatehtaan.

Kierros päättyy Porin Puuvillaan. Puuvillatehdas toimi 1898 - 1974 Porin keskustassa Kokemäenjoen pohjoisrannalla. Nyt tehdasrakennuksissa toimii yliopistokeskus, kauppakeskus sekä yrityksiä. Lounas nautitaan kulttuuriperinnön tutkimuksen professori Anna Sivulan seurassa yliopistokeskuksen alakerrassa ravintola Sofiassa. Sivula työskentelee Turun yliopistossa ja johtaa Satakunnan rannikkoseudun teollista kulttuuriperintöä tutkivaa ryhmää.

13.00  Siirtyminen linja-autolla Noormarkun ruukille

13.30 - 15.30  Noormarkun ruukki: Ahlström-yhtiön Makkarakosken saha -museo, Ahlström Voyage -näyttely ja kahvit (Makkarakoskentie 34 B, Noormarkku)
Noormarkun ruukin saha on rakennettu 1875. Makkarakosken saharakennuksesta tuli museo vuonna 2014. Sahamuseo esittelee sahausprosessin kulkua tukkipuusta puutavaraksi, mutta samalla se kertoo myös yleisemmin sahateollisuuden merkityksestä 1800- ja 1900-lukujen vaihteen Suomessa. Ahlström Voyage -näyttely esittelee A. Ahlström Osakeyhtiön 160-vuotisen historian. Oppaina toimivat Ahlström-yhtiöitä tutkiva FT Maarit Grahn (Satakunnan rannikkoseudun teollisen kulttuuriperinnön tutkimusryhmä) ja Ahlström-yhtiöiden asiakkuuspäällikkö Tiina Rajala. Voyage-näyttelyssä nautitaan ”pystykahvit”.

15.30 - n. 17  Siirtyminen linja-autolla Porin linja-autoaseman ja rautatieaseman (n. klo 16) kautta Raumalle (n. klo 17).

Hinta 95 € + alv 24 %.