Sininen morsinkopäivä Nivalassa. Tule pohtimaan kasvi-indigon käyttömahdollisuuksia.

 

 

Tervetuloa pohtimaan kasvi-indigon käyttömahdollisuuksia. 

Sininen morsinkopäivä

 

Aika:     Tiistai 19.9. 2017 klo 12–14
Paikka: Ainasojan tila, Järvikyläntie 838, 85560 Nivala

Ilmoittautuminen tästä linkistä 17.9. mennessä

 

Morsingon viljelyn ensiaskeleista kertoo Ainasojan tilan isäntä Pasi Ainasoja ja ​​​​​JEDUn Marita Tölli. Marjo Keskitalo Luonnonvarakeskuksesta kertoo morsingon tutkimustuloksista sekä demonstroi värin erotusta. Tuula Myllymaa-Junttila JEDU:sta avaa indigovärjäyksen saloja. 
 

Värimorsinko (Isatis tictoria) -nimisen kasvin lehdistä saadaan sinistä indigo-väriainetta. Aikoinaan morsingolla ja indigolla oli Saksassa ja Englannissa ja monissa muissakin maissa tärkeä merkitys tulon lähteenä. Värinkäsittelytaidot olivat tarkoin varjeltuja salaisuuksia. Amerikassa farmarivaatteet saivat sinivärinsä alun perin kasvi-indigosta, mikä tyypillisesti haalistui käytön myötä puuvillakankaasta. Myös Suomessa kasvia hyödynnettin varhain.  Kasvi-indigo sai vetäytyä syrjään synteettisen indigon tieltä 1800-luvun lopulla. Mutta edelleen, kaseista lähtöisin olevan indigo tie esiasteesta siniseksi väriksi valloittaa ihmismieliä ympäri maailmaa. Niin myös Suomessa, Nivalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, jossa morsingon viljelykokeilut aloitettiin kesällä 2017. 


Tilaisuus on maksuton. Kahvitarjoilu. 

Lisätietoja

Marjo Keskitalo
Erikoistutkija, MMT
Luonnonvarakeskus (Luke)
GSM +358 (0)29 532 6237
Sähköposti marjo.keskitalo@luke.fi
web www.luke.fi


VäriLiike, Väriainekasvien tuotannon ja jatkojalostuksen liiketoimintamahdollisuudet – hanketta vetää Luonnonvarakeskus yhdessä JEDU:n kanssa ja rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus.