Hoppa till innehåll
Program till Demokratidagen 2022
 
12.30 Registrering och kaffe
 
13.00 Välkommen! 
Generaldirektör Joakim Stymne, statistikmyndigheten SCB, inleder. 
 
13.05 Om programmet och tekniken 
Henrik Ekengren Oscarsson
 
13:10 Tema: Medialt inför valet

Mediernas bild av partierna och sakfrågorna
Vilka sakfrågor och politiker har dominerat nyhetsmedierna under valrörelsen? Och vilka har dominerat i sociala medier? Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach och Per Söderpalm från Kantar Public visar hur valrörelsen i medierna var med hjälp av Mediemätaren.

Snabbtänkt – reflektioner från valet 2022 
99 forskare från olika universitet och organisationer är med och bidrar med reflektioner över årets val och valrörelse i ett unikt forskningssamarbete. Kajsa Falasca, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet och redaktör för Snabbtänkt, presenterar reflektioner från valrörelsen i medierna, både de traditionella nyhetsmedierna och i sociala medier.
 
Mer om medierna och valrörelsen
Ett samtal med Fredrik Furtenbach, Kajsa Falasca och Per Söderpalm om valrörelsen med möjlighet för publiken att ställa sina frågor.
 
13.50 Tema: valets genomförande
 
Panelsamtal om valets genomförande
Åsa Halldorf, vikarierande länsråd, Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, och Annika Sandström, Valprövningsnämndens ordförande, ger sina perspektiv på valets genomförande. 

14.10 Paus och mellansnack
Mellansnack med Henrik Ekengren Oskarsson och Anna Nyqvist lett av Jörgen Dyssvold, med möjlighet för publiken att ställa frågor.
 
14.35 Tema: Resultaten, hur gick det i valen?
 
Opinionsundersökningarnas roll och träffsäkerhet
Per Oleskog Tryggvason, forskare vid valforskningsprogrammet Göteborgs universitet, diskuterar opinionsundersökningarnas roll under valrörelsen 2022. Vilken plats tog de i nyhetsmediernas rapportering och hur väl speglade de valresultatet?
 
Vilka röstade hur?
Med hjälp av färska partisympatier och kartor ger Jonas Olofsson och Leonora Uddhammar, SCB, en bild av hur väljarnas sympatier fördelade sig. Vilka skillnader i röstande går att se mellan olika grupper och valdistrikt?
 
Mer om opinion och valresultat
Ett samtal med Per Oleskog TryggvasonJonas Olofsson och Leonora Uddhammar med möjlighet för publiken att ställa sina frågor.
 
15:15 Summering
Moderator Henrik Ekengren Oscarsson summerar och reflekterar.