Hoppa till innehåll
Välkommen

Varmt välkommen till RETTS Summit 2023!

21-22 mars är det dags igen. Efter lång tids planering har vi nu laddat för två härliga dagar mitt i Göteborgs hjärta vid hamnen på Hotell 11 i Eriksberg. Vi bjuder in till riktigt bra föreläsningar av sjuksköterskor, läkare, forskare och utvecklare. Läs mer om de inbjudna föreläsarna nedan.
 
För hela programmet, se här.

Anmäl dig här

 

 

Föreläsningar

 

Is och kylaDen hypoterma patienten

Kylan är en stor riskfaktor för våra traumapatienter och en stor utmaning för vårdkedjan, framförallt prehospitalt. Jens kommer berätta om hur vi arbetar med traumapatienter i kalla militära miljöer och delar sina erfarenheter och användbara tips för den civila kontexten.
 
 

Ingen har blivit frisk av en prioritet - vad är triages verkliga syfte?

Finns en konsensus om vad triage är? Vilka förväntningar har vi? Vad är triage ansvarigt för? Vem är ansvarig? Mycket vi tror att vi vet finns det ingen tydlig konsensus i. Föreläsningen belyser viktiga, ännu obesvarade frågor rörande triage och med er hjälp, besvarar André några av dem.
 

RETTS Nära

Under 2018 strukturerades akutsjukvården om i Region Stockholm. Bland annat startade närakuter upp med syfte att avlasta länets akutmottagningar. Under de fyra senaste åren har ett uppbyggnads- och utvecklingsarbete skett för denna nya vårdform. Ett projektarbete  i detta har genomförts för att ta RETTS Nära från begrepp till ett beslutsstöd att kunna använda i vardagen.
 

TECC & logistiken kring traumapatienten

Vad är TECC och hur kan erfarenheter dragna i den taktiska miljön användas i en civil kontext?
 
 

Hjälp vad gör vi nu?

När patienten har återfått cirkulationen efter hjärtstoppet!
 
 
 

Den äldre patienten

Eldre er den aldersgruppen som oftest trenger akutt helsehjelp. Geriatrisk kompetanse er derfor helt nødvendig i den akuttmedisinske tjenesten. Foredraget utfordrer både i forhold til kunnskap og holdninger for å kunne gi rett hjelp, til rett tid og på rett sted for disse pasientene.
 
 

Stroke i gränslandet

Stroke i barnvärlden är sällsynt. Akuta neurologiska symtom på barnakuter är desto vanligare. Hur skall man hitta dem, hur ska de akut utredas och vilka ska ta rädda-hjärnan-vägen??
 
 
 

Akut Urologi

-
 
 
 

Version 2023/24

Vi kikar på gjorda ändringar i version 2023 och blickar framåt till vad 2024 har i pipeline.
 
 

 


 

Inspirationsföreläsning

Bli bättre i verkligheten!

Hur skapar man en framgångsrik grupp?
Jesper "Bella" Berlin

 

Under 30 år i Försvarsmakten och 14 av dom vid Särskilda Operations Gruppen (SOG) har han vid flera tillfällen satt ihop grupper för att arbeta i högriskmiljöer. Jesper "Bella" Berlin har röjt terroristbomber och minor på flera kontinenter under svåra förhållanden och vet vad som krävs av en ledare i skarpa lägen.

Han kommer att berätta sin syn på hur man får grupper att leverera, hur man sätter upp mål och når dom. Med sina erfarenheter från tiden inom specialförbanden pratar Jesper om vikten av att inte bara fokusera på prestation, utan att ha förbättring i fokus, vad kan vi göra bättre nästa gång? Hur vänder vi våra svagheter till styrkor?

Jesper är en av instruktörerna i Elitstyrkans Hemligheter Sverige på TV4 och kommer dela med sig om vad det är som gör att vissa grupper presterar så mycket bättre än andra.

 

 

Föreläsare

Ola Wulf
Överläkare Försvarsmakten
Han är utbildad fallskärmsjägare och major i försvarsmakten. Ola är även dykläkare samt överläkare på Gällivare sjukhus.
 
André Johansson
Leg Spec. sjuksköterska och doktorand vid Lunds universitet
Han har arbetat på Akutmottagningen i Malmö i 10 + år och arbetat med triage nästan lika länge. André är huvudskribent och redaktör för Triagehandboken och ligger bakom många förändringar även i RETTS. Utöver hans kliniska arbete doktorerar han nu på ämnet triage och artificiell intelligens.
 
Cecilia Dejus
Verksamhetsutvecklare, leg spec. sjuksköterska

Hon arbetar som verksamhetsutvecklare för 6 närakuter som drivs av Region Stockholm. Cecilia arbetar med att stötta administrativt samt vidareutveckla närakutverksamheten genom exempelvis projekt.

 

Lt. Lukas Arkestål
Anestesisjuksköterska, M.Sc (CRNA)
Han är anestesisjuksköterska med huvudsakligen prehopsital erfarenhet och 15 år i Försvarsmakten. Lukas har arbetat på tre jägarförband, gjort 6 utlandsinsatser för Försvarsmakten och 12 för säkerhetsföretag. Är nationell koordinator i TCCC och TECC samt doktorand på Katastrofmedicinskt Centrum i Linköping i medicinsk simulering.
 
Therese Djärv 
Professor, överläkare och reservofficer/bataljonsläkare
Som akutläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset drivs hon för att det första vi gör med patienten skall bli rätt och evidensbaserat. Det är lika viktigt oavsett om vi befinner oss i en militär eller civil situation, oavsett om vi pratar om första hjälpen som ges av en medborgare eller av mig som överläkare på sjukhuset.
 
Guro Brustad
Spesialsykepleier og universitetslektor
Guro Brustad har over 30 års erfaring som sykepleier. Hun har mastergrad i klinisk geriatrisk helsearbeid og jobber som spesialsykepleier i Akuttmottak. Hun har også stilling som universitetslektor ved utdanning for paramedisin ved universitetet OsloMet.
 
David Björnheden
Läkare, Barnneurolog  
Har arbetat i huvudsak med akut sjuka barn på barnakutmottagningen och vårdavdelningar. De senaste 6 åren har David även arbetat med barnneurologi. 
 
Maria Frånlund
MD, PhD, Specialistläkare i Urologi
-
 
 
Jessica Råbe
Leg. Spec sjuksköterska, redaktör och produktspecialist
Arbetat som sjuksköterska i drygt 30 år, främst inom akut och intensivvård. Sedan 4 år håller hon det medicinska innehållet i RETTS ”up to date” tillsammans med användare och experter, är med och utformar utbildningsmaterialet och framförallt supporta alla användare i stort och smått.
 

 

Anmäl dig här

 
TACK TILL VÅRA SPONSORER:
 TriolabCare to TranslateQuidelOrtho