Siirry sisältöön
Naudat, ilmasto ja ympäristö -seminaari

Naudat, ilmasto ja ympäristö –seminaari

 

Järjestäjä:     Luonnonvarakeskus (Luke)    
Ajankohta:   21.1.2020 klo 9-17        
Sijainti:          Helsingin keskuskirjasto Oodi, Maijansali (kartalla)


Keskustelu naudan hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista käy polttavan kuumana. Mikä on naudan vaikutus ilmastonmuutokseen ja ympäristöön? Onko vaikutus erilainen kotimaisella ja ulkomaisella naudalla? Onko tutkijoilla ratkaisuja naudan ilmasto- ja ympäristörasitteen vähentämiseksi? Voiko karjankasvatuksesta ruoantuotannossa olla jopa hyötyä ilmaston ja ympäristön kannalta? 

Naudat, ilmasto ja ympäristö -seminaari tarjoaa mahdollisuuden lisätä ymmärrystä kotimaisesta maidon- ja naudanlihantuotannosta sekä siitä, miten maidon- ja naudanlihantuotanto vaikuttavat ympäristöön ja ilmastoon. Tässä seminaarissa ei keskitytä kuluttajien ruokavalioihin, vaan tutkijat ja maanviljelijät esittelevät ratkaisuja päästöjen ja ympäristövaikutuksen vähentämiseen jo alkutuotannossa. Iltapäivä huipentuu paneelikeskusteluun, jossa päivän teemoja vedetään yhteen. Myös yleisö pääsee ottamaan kantaa ja osallistumaan keskusteluun. 

Seminaari on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Osallistu tapahtumaan paikan päällä tai seuraa livestriimiä!
Tussitaikurit kiteyttävät tilaisuuden viestejä livekuvituksella.

Tilaisuuteen ei kerätä ilmoittautumisia. Tilaan mahtuu 150 henkeä.

Striimilinkki: https://vimeo.com/378267735 

Tallenne tilaisuudesta sekä linkki esityksiin tulee tapahtuman jälkeen tälle sivulle kohtaan Menneet tapahtumat.

   

Ohjelmarunko ja aikataulu:

9.00   Nautojen ja Suomen merkitys globaalissa ruoantuotannossa – Antti Asikainen, tutkimusylijohtaja, Luke 
     
    Maidon- ja naudanlihantuotannon haasteet ilmaston ja ympäristön kannalta:
9.15   Kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteet – Antti-Ilari Partanen, erikoistutkija, Ilmatieteen laitos
10.00   Suomen maatalouden kasvihuonekaasupäästöt – Liisa Maanavilja, tutkija, Luke
10.30   Tauko
10.40   Naudat ja vesistöjen rehevöityminen – Perttu Virkajärvi, johtava tutkija, Luke
11.10   Maankäytön päästöt, nielut ja haasteet nautataloudessa – Kristiina Regina, tutkimusprofessori, Luke
11.40   Lounastauko (omakustanteinen)
     
    Ratkaisuja nautojen aiheuttamien päästöjen ja ympäristörasituksen vähentämiseen:
13.00   Regeneratiivisen, hiiltä sitovan viljelyn käytännöt – Juuso Joona, hiiliviljelykouluttaja, Carbon Action - hanke
13.30   Hiiliviljely – karjankasvattajan näkökulma, Sakari Peltola
14.00   Lannasta hyötyjä hävikit minimoiden – Sari Luostarinen, erikoistutkija, Luke
14.30    Tauko
15.00   Genetiikka avuksi - eläinjalostuksella ympäristöystävällisempiä lehmiä – Martin Lidauer, erikoistutkija, Luke
15.30   Rehuvalintojen vaikutukset nautojen ilmastokuormaan – Marketta Rinne, tutkimusprofessori, Luke
16-17   Paneelikeskustelu, jossa mukana panelistien lisäksi yleisö ja tutkijat: 
Vetäjä: Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö, MMM
    Panelistit: Krista Mikkonen, Ympäristöministeriö
Liisa Rohweder, WWF
Jarmo Juga, Helsingin yliopisto
Liisa Pietola, MTK

Tervetuloa!

 

Lisätietoja:

Terhi Mehtiö
Tutkija, Luonnonvarakeskus
sähköposti: terhi.mehtio(at)luke.fi
puhelin: 029 5326 478