Siirry sisältöön
Maailmanparannusforumin alumnitapaaminen 2024: Miten edistää reilua siirtymää maataloudessa?

MPF alumnitapaaminen 2024: Miten edistää reilua siirtymää maataloudessa? 

Ke 15.5.2024 klo 17–19.30, Helsinki + Teams

Kuvaus

Nykyinen tapa tuottaa ruokaa ei ole kestävää; se kiihdyttää ilmastonmuutosta ja heikentää ruoantuotannon olosuhteita. Muutostoimenpiteet synnyttävät kuitenkin paljon vastarintaa ja vastakkainasettelua. Reilu siirtymä tarkoittaa tasapainoisen kehityksen edistämistä, joka huomioi sekä taloudelliset että ympäristölliset näkökulmat ja pyrkii tukemaan kaikkien yhteisön jäsenten hyvinvointia muutoksen keskellä. Tämä prosessi on erityisen tärkeä maaseutualueilla, joissa taloudelliset toimintamahdollisuudet ja ympäristön kestävyys ovat usein läheisesti yhteydessä toisiinsa. Ajatusten vieminen eteenpäin, kun ne eivät ole yleisesti jaettuja, vaatii dialogia, avoimuutta ja yhteistyötä eri osapuolten välillä. Keskustelu maatalouden reilusta siirtymästä on erittäin ajankohtainen ja välttämätön, jos muutosta halutaan saada aikaan.
Maatalouden reilu siirtymä koskettaa laajasti eri sektoreita ja vaatii monialaista lähestymistapaa. Tule Maailmanparannusforumin alumnitapaamiseen 15.5.2024 klo 17–19.30 kuulemaan maatalouden reilusta siirtymästä ja keskustelemaan eri ratkaisumahdollisuuksista. 
Maailmanparannusforumin alumnitapaaminen on  keskusteleva tilaisuus, jossa tarjoamme uusia näkökulmia maailmanparannukseen. Tilaisuus on ensisijaisesti suunnattu Maailmanparannusforumeihin vuosina 20202023 osallistuneille, mutta etätapahtumaan voi ilmoittautua myös muut liittojen jäsenet.

Lue lisää Maailmanparannusforumista YKAn sivuilta. 
Tilaisuuden jälkeen osaat
  • hahmottaa reilun siirtymän periaatteita ja edellytyksiä
  • hahmottaa, miksi maataloussiirtymään liittyvät kysymykset ovat niin vaikeita ja tulenarkoja 
  • kuvata keinoja tai mekanismeja, joilla reilua maataloussiirtymää voidaan edistää.

Puhujat

 
Tilaisuuden asiantuntija-alustajana toimii Tuuli Orasmaa, joka on kirjoittanut Maaseudun Tulevaisuus -kirjan (Vastapaino 2023), jossa käsitellään ilmastotoimiin liittyvää kuilua maaseudun ja kaupunkien välillä. Orasmaa on keskittynyt teoksessaan erityisesti siihen, miten ilmastokeskustelu koetaan maatalousyrittäjien keskuudessa, ja hän on tarkastellut, kuinka maaseudun ja kaupungin välinen vastakkainasettelu saa keskustelun jumiin. Hän on pyrkinyt kirjassaan lisäämään ymmärrystä ja empatiaa eri näkökulmien välille, kuunnellen maatalousyrittäjien kokemuksia etenkin syyllisyydestä ja arvostuksen kaipuusta. Orasmaa työskentelee erityisasiantuntijana maa- ja metsätalousministeriössä ja on kasvanut itse kasvinviljelytilalla Heinolassa. 
Tuuli Orasmaa
(kuva Laura Karlin)
Tilaisuutta fasilitoi Sofi Perikangas, joka on strateginen palvelumuotoilija, tutkija ja kouluttaja. Sofi on erikoistunut verkostoajatteluun ja transitiotutkimukseen sekä siihen, kuinka muotoilun työkalut ja ammattimainen fasilitointi tukevat vuorovaikutusta, tiedon tuottamista ja kestävämmän tulevaisuuden luomista.
Sofi Perikangas

Aika

Keskiviikkona 15.5.2024 klo 17–19.30 

Paikka

Tekniikan akateemiset TEK koulutustila Itä-Pasilassa (Ratavartijankatu 2 A, 00520 Helsinki, 3. krs). 
Etätoteutus Teamsissä. 

Kenelle

Maksuton valmennus YKAn jäsenille. Lähitilaisuus on varattu vain maailmanparannusforumiin vuosina 2020–2023 osallistuneille. Etätapahtumaan voi ilmoittautua myös muut YKAn jäsenet.
Tarvitset YKAn jäsennumerosi ilmoittautuessasi. Löydät jäsennumerosi jäsenkirjeestä ja OmaYKA-asioinnista. Etkö ole vielä YKAn jäsen, mutta haluaisit ilmoittautua? Tämä valmennus ja kaikki muut YKAn palvelut ovat käytettävissäsi YKAn jäsenenä. Liity jäseneksi

Ilmoittautuminen

Lähitilaisuuteen ilmoittautuminen viimeistään 7.5.2024 tarjoilujen takia. Etätilaisuuteen ilmoittautuminen maanantaihin 13.5.2024 klo 21 mennessä. Ilmoittaudu mukaan sivun yläreunasta tai tästä linkistä. 

Lisätietoja

Osaamispalvelujen asiantuntija Meri Tennilä, koulutukset@yka.fi