
KTF 2025: Työhyvinvoinnin toisinajattelijat
Mitä työelämästä paljastuu, kun katse siirretään yksilön jaksamisesta rakenteisiin ja ihmisen perustarpeisiin? YKAn ja TEKin Kestävän työelämän foorumi toteutetaan syksyllä 2025 yhden illan kokonaisuutena. Ilmoittaudu mukaan nyt!
Työelämän hyvinvoinnista puhutaan enemmän kuin koskaan, mutta samaan aikaan uupumus, kuormitus ja riittämättömyyden kokemus ovat monelle arkipäivää. Yhä useammin ratkaisuja etsitään yksilön ominaisuuksista ja itsensä johtamisen taidoista. Mutta entä jos suunta on väärä? YKAn ja TEKin syksyn 2025 Kestävän työelämän foorumissa nostetaan esiin työhyvinvoinnin rakenteellisia ja kulttuurisia ulottuvuuksia, jotka jäävät liian usein keskustelun marginaaliin.
Illan aikana sukelletaan pintaa syvemmälle ja etsitään vaihtoehtoisia näkökulmia työhyvinvointiin:
-
Miksi psyykkisestä jaksamisesta on tullut yksilön projekti?
-
Miksi työn pitäisi aina tuntua hyvältä – ja miksi oletamme niin?
-
Miten ihmisen lajityypilliset tarpeet haastavat modernia työelämää?
Illan asiantuntijat haastavat ajattelua ja avaavat uusia näkymiä siihen, miten työelämää voitaisiin rakentaa inhimillisemmäksi. Tilaisuudessa aiheesta ovat keskustelemassa tutkimusprofessori, sosiaalipsykologi Ari Väänänen, lääkäri Lari Karjula sekä tietokirjailija, hyvinvointivalmentaja Kati Boijer-Spoof Heikinheimo.
Illan ohjelma ja alustukset
16.45 Saapuminen, suolaista välipalaa
17.00 Alkusanat
17.10 Illan alustukset
Tutkimusprofessori Ari Väänänen: Miksi psyykkisestä jaksamisesta on tullut yksilön projekti?
Esitys avaa näkymää työelämän ja kulttuurin muutokseen, joka on johtanut uudenlaisten työkykyhaasteiden ilmaantumiseen ja mielenterveyden keskeiseksi työelämän kysymykseksi. Väänänen valottaa kehitystä kohti "psyykkistä haavoittuvuutta" pitkän aikavälin tutkimustiedon avulla ja tarkastelee muutoksia ammateissa, työnhaussa ja työterveydessä. Esitys haastaa yksilölähtöisen hyvinvointi- ja mielenterveysajattelun ja kysyy, mistä mielenterveyden korostuminen työelämässä kumpuaa sekä millaiset mekanismit ilmiötä vahvistavat.
Lääkäri Lari Karjula: Miksi työn pitäisi aina tuntua hyvältä – ja miksi oletamme niin?
Nykytyöelämässä työn merkityksellisyyttä ja mielekkyyttä pidetään usein itsestäänselvinä tavoitteina. Mutta onko työn aina tarkoitus tuntua hyvältä? Lääkäri ja valmentaja Lari Karjula pureutuu esityksessään oletuksiin, joita liitämme hyvään työhön ja hyvään oloon. Hän tarkastelee, miten inhimillisen kokemuksen ja työn realiteettien välinen ristiveto voi luoda tarpeetonta painetta – ja miksi odotus jatkuvasta työn imusta ei ole realistinen, eikä välttämättä edes toivottava. Karjula tarjoaa näkökulmia siihen, miten voisimme suhtautua työhön vähemmän idealisoiden ja samalla inhimillisemmin – ilman että merkitys tai motivaatio kärsivät. Esitys herättelee osallistujia pohtimaan omaa suhdettaan työhön, onnistumiseen ja siihen, miltä työn pitäisi tuntua.
Tietokirjailija Kati Boijer-Spoof Heikinheimo: Homo Sapiens modernissa maailmassa – lajityypillinen näkökulma työelämään
Miksi tunnemme itsemme usein uupuneeksi, vaikka olemme vain istuskelleet koko työpäivän? Vastaus piilee metsästäjä-keräilijän biologiassamme, jota ei ole optimoitu ”siistiin sisätyöhön”. Meillä on tietyt lajityypilliset ominaisuudet ja tarpeet, jotka tulisi huomioida paremmin tietointensiivisessä ajatustyössä. Boijer-Spoof tarkastelee työelämää lajityypillisten tarpeiden näkökulmasta ja pohtii, miten työympäristöt voivat paremmin tukea ajatustyöläisten luontaista hyvinvointia.
20:00 Tilaisuus päättyy
Alustusten väleissä pidetään taukoja, sekä annetaan aikaa kysymyksille ja keskusteluille.
Tutustu alustajiin!
Kati Boijer-Spoof Heikinheimo on työhyvinvointivalmentaja ja tietokirjailija, jonka intohimona on ajatustyöläisten hyvinvointi. Hän tarkastelee modernia työympäristöä evoluutiopsykologisesta näkökulmasta: miten tuunata arkea sopivammaksi kivikautisille aivoille, keholle ja hermostolle.
Milloin?
Missä?
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu mukaan tästä!
Mikä on Kestävän työelämän foorumi eli KTF?
Livetapaamisen mahtuu enintään 50 osallistujaa TEKiltä ja 50 osallistujaa YKAlta. Etäosallistumisessa ei osallistujarajoitusta.
Lisätietoja
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry, YKA
