Hoppa till innehåll
Seminarium

Har vi plats för plast i en hållbar framtid?

Välkommen till ett högnivåseminarium där vi tillsammans med beslutsfattare och experter från Sverige och Finland diskuterar plastens roll i vår hållbara framtid!

Vi människor får i oss mikroplaster motsvarande ett kreditkort i veckan, visar en forskningsrapport av Världsnaturfonden WWF. Forskare bedömer att vi inom en snar framtid har mer plast än fisk i våra hav. I Sverige producerar vi ungefär 1,6 miljoner ton plastavfall per år (2017), men bara 8 % materialåtervinns och blir ny plast enligt Naturvårdsverket. Ur klimatsynpunkt är även beroendet av fossila råvaror i tillverkningsprocessen av plast ett problem. Rätt använd är dock plasten ett värdefullt material i våra ekonomier, och tack vare sina goda egenskaper rent av livsnödvändig inom t.ex. sjukvården.

I både Sverige och Finland finns det strategier för att minska problemen med plastavfall. Finland har tagit fram en färdplan för en hållbar plastekonomi, medan den svenska regeringen i regeringsförklaringen skriver att havsmiljön ska stärkas och spridningen av mikroplaster bekämpas. En statlig utredning i Sverige presenterade förra året en rapport med förslag till en hållbar plastanvändning.

Men vad är egentligen plast, och hur fungerar återvinningen? Är det möjligt att leva ett plastfritt liv? Vilken framtid har plasten, och kommer forskningen att hitta några miljövänliga alternativ?

Vänligen observera att en del av programpunkterna kommer att vara på engelska.

Datum: Måndag 2/12, 13.00- 16.00, mingel 16.00-17.00

Plats: Finlandsinstitutet, Sibeliussalen, Snickarbacken 4, Stockholm 

Arrangörer: Global Utmaning och Finlandsinstitutet

Moderator: Tove Ahlström, VD, Global Utmaning

Språk: Svenska och engelska

Kontakt: Jaana Vikman, ansvarig samhällsprogram Finlandsinstitutet, jaana.vikman@finlandsinstitutet.se, 08- 545 212 00

Seminariet är avgiftsfritt.