
Valkuais- ja värikasvien varmat ja vallattomat tuotantomenetelmät – Erikoiskasvipäivä Jokioisilla 20.8.2020
Kotimaisista erikoiskasveista saatavaa kasvivalkuaista käytetään yhä enemmän useammissa elintarvikkeissa. Myös valkuaisrehujen kotimaisuusastetta on varaa nostaa. Kasvivärien tuottaminen avaa puolestaan uudenlaisen liiketoiminnan mahdollisuuksia. Mutta miten raaka-aineita tuotetaan, kun kasvuolot käyvät yhä vaihtelevimmiksi ja kasvustoja kiusaavat tuholaiset samalla, kun torjunta-aineiden käyttöä tulisi vähentää?
Luonnonvarakeskuksen eri tutkimushankkeiden kenttäkokeissa tutkitaan palkokasvien kylvötiheyttä, kasvinsuojelua, ymppäämisen tarvetta sekä eri lajikkeita. Sekaviljelykokeissa tutkimme, miten kasvien ominaispiirteitä hyödyntämällä voidaan lisätä satovarmuutta ja vähentää kemiallisten tuotantopanosten tarvetta. Kasvivalinnoilla voidaan vaikuttaa myös pölyttäjien esiintymiseen. Kokeissa on mukana maustekasvien (kumina, korianteri) lisäksi palkokasveja (herne, härkäpapu, makealupiini ja soija), viljoja (hirssi, kaura), valeviljoja (kvinoa, tattari), värikasveja (kultapiisku, pietaryrtti, värimorsinko) sekä öljykasveja (camelina, öljyhamppu, rypsi).
Lisätiedot: Erikoistutkija Marjo Keskitalo, + 358295326237, marjo.keskitalo@luke.fi
Päivän järjestävät Luonnonvarakeskuksen FutureCrops -hanke (www.luke.fi/futurecrops/) yhdessä BioColour STN (https://biocolour.fi/), Diveraction (https://www.luke.fi/en/projektit/diveraction/) Hukka https://www.luke.fi/projektit/hukka/), ScenoProt (https://www.luke.fi/scenoprot/) ja Jokioisten Maa- ja Kotitalousseura (https://www.facebook.com/Jokioisten-maa-ja-kotitalousseura-331918686918776/) kanssa.
