informatie

 
Over de bibliotheekkast
De bibliotheekkast uit het pand van De Utrecht is terug bij verzekeraar a.s.r. De kast, die a.s.r. langdurig in bruikleen heeft van het Centraal Museum Utrecht, heeft nu een prominente plaats in het prachtig duurzaam gerenoveerde kantoor van a.s.r.

Decennialang stond de bibliotheekkast in het markante gebouw van a.s.r.-voorganger Levensverzekeringmaatschappij Utrecht aan de Leidseweg in Utrecht.
Architect Jan Verheul (1860-1948) tekende in 1899 voor de bouw en het ontwerp van het hoofdkantoor in Art Nouveau/Jugendstil-stijl. De bibliotheekkast was tevens de vergaderzaal van de directie. In deze kast stond de collectie boeken over het verzekeringswezen verzameld door De Utrecht (A. Ingenegeren en later zijn zoon W.P. Ingenegeren). Deze collectie boeken is door de Stichting Kunst & Historisch Bezit a.s.r. in 2013 in bruikleen gegeven aan het Nederlands Economisch Historisch Archief. Door zijn breedte van 10 meter en hoogte van 5 meter, besloeg de kast de gehele wand! In 1974 is het Jugendstilpand gesloopt vanwege de bouw van Hoog Catharijne. De bibliotheekkast kwam toen terecht op de zolder van het stadhuis. Een klein deel van het overige meubilair was meegenomen door AMEV (rechtsvoorganger a.s.r.) en heeft nu weer rondom de kast een plaats gekregen.